Antti Haverinen

Valoa kohden myös metsässä

Nyt vuodenvaihteessa on helppoa julistaa myös metsänhoidon ilosanomaa. Suomen heikosta taloudellisesta tilanteesta huolimatta metsäsektorilla menee hyvin ja näkymät näyttävät yhäkin valoisammilta. Sellu ja pakkausmateriaalien vientikauppa vetää kohtalaisesti. Metsäteollisuudella on jo tehtyjen investointien lisäksi suunnitelmia mm. Äänekoskelle, Varkauteen, Kuopioon, Kemiin ja Kemijärvelle.

Kaiken tämän kruunaa Pariisissa tehty ilmastosopimus. Se merkitsee siirtymistä energiantuotannossa fossiilisista polttoaineista uusiutuviin lähteisiin mm. puuhun ja sitä meillä riittää. Suomessa kasvavasta puumäärästä vain 60 % hyödynnetään. Taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän hakkuumahdollisuuden on arvioitu olevan huomattavasti tätä suurempi. Meillä on siis riittävät metsävarat niiden kestävää käyttöä ajatellen.

Merkittävää ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on myös metsien hiilensidontakyky. Kasvaessaan puu sitoo ilmakehän hiilidioksidia ja kasvun ennustetaan kiihtyvän. Hoidettu terve puusto sitoo hiiltä tehokkaammin ja myös vastustuskykyisempi sieni- ja hyönteistuhoille.

Hoitamalla metsäänsä oikea-aikaisin varhaisperkauksin, taimikonhoidoin, nuorenmetsänharvennuksin ja uudistuksin metsänomistaja saa siitä tutkitusti kolmanneksen paremman tuoton. Nyt onkin oikea aika suunnata katseet ja askeleet kohden metsää ja selvittää sen mahdollisuudet. Tutustu Metsästartti-Metsäsuunnitelma-palveluun ja saat enemmän iloa metsästäsi!

 

Ota yhteyttä:

Antti Haverinen, puh. 0400 291 342
antinmetsaapu (at) gmail.com